fbpx
Breaking News
Home / Μάθετε περισσότερα για τον βελονισμό

Μάθετε περισσότερα για τον βελονισμό

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο αντιμετώπισης πολλών παθήσεων, προερχόμενη από την αρχαία Κίνα και ως μέσον θεραπείας χρησιμοποιεί ειδικές βελόνες οι οποίες εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο εκκρίνονται ουσίες που υπάρχουν στο σώμα μας και έχουν αντιφλεγμονώδη ή αναλγητική δράση.

Ο βελονισμός στοχεύει στην αντιμετώπιση του πόνου αλλά ταυτόχρονα και στην θεραπεία παθήσεων όπως μυοσκελετικές, νευρολογικές, παθήσεις του αναπνευστικού ή πεπτικού συστήματος, παχυσαρκία, κατάθλιψη, άγχος, δερματικά.

Στην Ιαπωνική διάλεκτο ο βελονισμός λέγεται Shin-Kyu και στην Κινέζικη Zhen-Jiu. Η προέλευση του ονόματός του έχει τις ρίζες της στα Λατινικά και προκύπτει από τις δυο λέξεις acus και punctura, δηλαδή  βελόνα και τρύπημα.

Ενδείξεις βελονισμού

Ο βελονισμός είναι ικανός να θεραπεύσει πολλές παθολογίες. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι περίπου σαράντα. Για τους Κινέζους περίπου τριακόσιες. Ανάμεσα σε αυτές είναι: βρογχίτιδα, κατάθλιψη, αϋπνία, μετεγχειρητικοί πόνοι, δερματίτιδα, γαστρίτιδα, ρινίτιδα, άσθμα, ημικρανία, δυσκοιλιότητα, ισχιαλγία, οστεοαρθρίτιδα και πολλές άλλες.

Οφέλη του βελονισμού

Ο βελονισμός έχει να παρουσιάσει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων θεραπειών. Τα κυριότερα είναι πως επιτυγχάνει γρήγορα και ικανά αποτελέσματα στην μείωση του πόνου και δεν χρησιμοποιεί φαρμακευτικά χημικά σκευάσματα, τα οποία συνήθως έχουν παρενέργειες. Αντιμετωπίζει δε τις ασθένειες και στην χρόνια αλλά και την οξεία φάση τους.

Κατά την διάρκεια των συνεδριών, ανακουφίζεται ο πόνος, υπάρχει αντιφλεγμονώδης δράση, αλλά και χαλάρωση των μυών, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ευχέρεια στις κινήσεις του σώματος.

Η δράση του βελονισμού

Τοποθετώντας τις ειδικές βελόνες στα συγκεκριμένα ενεργειακά σημεία βελονισμού, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα τσίμπημα και ήπιο πόνο. Αυτό είναι αναμενόμενο μιας και είναι και η ένδειξη ότι ενεργοποιούνται οι νευρικές απολήξεις του σημείου. Αν και ο πόνος είναι υποκειμενικός, ο βελονισμός είναι ανώδυνος για τους περισσότερους, αφού οι βελόνες είναι 10 φορές πιο λεπτές από αυτές των ενέσεων και με στρογγυλεμένες άκρες.

Επίσης οι πρώτες εντυπώσεις μετά την πρώτη εφαρμογή ποικίλουν. Κάποιοι λένε πως νοιώθουν ηρεμία, ευεξία, υπνηλία. Άλλοι αισθάνονται κνησμό ή έντονη κινητικότητα του εντέρου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει επιδείνωση του πόνου, όπως σε περιπτώσεις ινομυαλγίας, μετά την πρώτη συνεδρία μόνο.

Η πρώτη συνεδρία

Κατά την πρώτη επαφή με τον θεραπευτή μας, αυτός θα κάνει μια κλινική εξέταση και θα πάρει το ιστορικό μας. Θα ρωτήσει αν έχουμε κάνει κάποια προηγούμενη θεραπεία και ίσως ζητήσει, ανάλογα με την πάθηση, κάποιες απεικονιστικές συνήθως εξετάσεις. Κατόπιν θα θέσει την διάγνωση και τότε θα ξεκινήσει την θεραπεία με τον βελονισμό.

Επιλέγει τα σωστά ενεργειακά σημεία, καθαρίζει το δέρμα και εισάγει τις βελόνες σε βάθος 0,5- 3 εκατοστά. Τις βγάζει μετά από μισή ώρα συνήθως. Ζητείται από τον ασθενή να αποφύγει τις απότομες κινήσεις. Ανάλογα με την πάθηση μπορεί να προταθεί και η βοήθεια κάποιας άλλης μεθόδου, όπως οι βεντούζες ή η ηλεκτροθεραπεία, για μέγιστα αποτελέσματα.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσης και είναι φτιαγμένες από ανοξείδωτο χάλυβα και είναι επιχρυσωμένες.

Παραπλήσιες του βελονισμού θεραπείες     

Υπάρχουν και άλλες θεραπείες της Κινέζικης Ιατρικής, που δρουν συμπληρωματικά στον βελονισμό ή αντί αυτού, αν για παράδειγμα κάποιος φοβάται τις βελόνες. Κάποιες από αυτές είναι:

Βεντούζες: χρησιμοποιώντας γυάλινα ποτήρια, κάνουμε αναρρόφηση σε συγκεκριμένα σημεία με σκοπό στην θεραπεία.

Ηλεκτροθεραπεία: στέλνουμε στα σημεία βελονισμού ηλεκτρικά ερεθίσματα με βελόνες, για την ενίσχυση της θεραπείας.

Moxibustion: θερμαίνουμε τα σημεία βελονισμού με καύση Moxa, που παράγεται από το βότανο¨Artemisia Sinensis¨.

Αντενδείξεις βελονισμού

Ο βελονισμός ενδείκνυται στους περισσότερους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, αρκεί να μην έχουν δερματικές λοιμώξεις. Ακόμη και οι εγκυμονούσες μπορούν αν κάνουν βελονισμό, αρκεί ο θεραπευτής να αποφύγει τα σημεία που επιδρούν στην διαστολή του τραχήλου και προκαλούν συστολές της μήτρας.

Για την εφαρμογή του βελονισμού χρειάζεται γνώση της αντισηψίας, της ανατομίας του σώματος και της φυσιολογίας, για να αποφευχθούν απρόβλεπτες συνέπειες.

Διάρκεια του βελονισμού

Αυτή διαφέρει ανάλογα με την πάθηση και την σοβαρότητα του περιστατικού. Συνήθως,  μια-δυο συνεδρίες την εβδομάδα είναι αρκετές. Μετά τις πρώτες συνεδρίες και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, ορίζεται και ο αριθμός επισκέψεων που θα χρειαστεί, ο οποίος συνήθως είναι δέκα συνεδρίες.

Πώς δρα ο βελονισμός στην υπερφαγία;

Ο βελονισμός είναι ένα μέσο για να ελέγξουμε την υπερφαγία. Αυτό συμβαίνει γιατί μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος, το οποίο συνήθως μας οδηγεί στο να τρώμε και κυρίως να ζητάμε γλυκά. Χωρίς να υπόσχεται θαύματα, μπορεί να μας βοηθήσει και μάλιστα χωρίς φάρμακα να χάσουμε βάρος. Έτσι βελτιώνει και προβλήματα που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος, όπως πόνοι στην σπονδυλική στήλη και τα γόνατα.

Άλλες δράσεις του βελονισμού

Ο βελονισμός είναι γνωστότερος για την αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση του. Έχει όμως και άλλα οφέλη για τον οργανισμό μας όπως:

  • Βοηθά στη χαλάρωση των μυών
  • Είναι αντιεμετικό
  • Βοηθά στις εμμηνορροϊκές κράμπες
  • Βοηθά την αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Αντιμετωπίζει τους εθισμούς

Η αγχολυτική δράση του βελονισμού

Είναι πλέον γνωστές οι συνέπειες του άγχους στην ζωή μας. Ο βελονισμός βοηθά το σώμα μας να χαλαρώσει, εκκρίνοντας ουσίες όπως ενδορφίνες, σεροτονίνη κ.α., οι οποίες δρουν ως ηρεμιστικά στον οργανισμό μας. Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, παρατηρήθηκε πως ο βελονισμός έχει παρόμοια αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Είναι ο βελονισμός ασφαλής;

Ο βελονισμός έχει σπανίως παρενέργειες και αυτές οφείλονται σε ανεπαρκή γνώση του θεραπευτή και όχι στην ίδια την μέθοδο. Από μελέτη που έγινε στην Αυστραλία, φάνηκε πως στις 1000 συνεδρίες οι 4.2 είχαν κάποιες ήπιες και παροδικές παρενέργειες, όπως: λιποθυμία, ναυτία, ερεθισμός του δέρματος, μώλωπες. Η σύγκριση με τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις φαρμάκων όπως η διπυρόνη, με ποσοστά από 1-10% των ασθενών, είναι φτωχή.